Oare ce se ascunde în spatele sunetelor frumos eliberate de ciocul zburătoarelor, v-ați întrebat vreodată? Ce sunt, de fapt, cântecele păsărilor?
Spre exemplu, știați că...
... cântecele păsărilor sunt foarte complexe și conțin zeci de sunete pe secundă? Cântecele păsărilor pot „solicita” chiar și 30 de minirespirații pe secundă, pentru menținerea ritmului.
.... cântecul aceleiași specii de păsări poate suna diferit, în funcție de regiunea țării în care se află pasărea? Cântecul va fi ușor diferit, exact așa cum accentul oamenilor care locuiesc în aceeași țară diferă de la o regiune la alta.
... păsările nu cunosc din naștere cântecul speciei lor. Ca și în cazul oamenilor, puii trebuie să fie atenți la adulți, pentru a deprinde limbajul.
Așa cum un copil învață să vorbească, puiul trebuie să audă sunetele scoase de adult, pentru mai mult timp, iar apoi să se audă el însuși încercând să imite zgomotul. În fapt, anumiți oamenii de știință studiază modul în care păsările învață să cânte, pentru a înțelege mai bine modul în care un copil învață să vorbească.
.... în cele mai multe dintre cazuri, atunci când auzim o pasăre cântând, este vorba probabil de un mascul. Ei cântă pentru a atrage femelele.
... mai multe specii de păsări cântătoare nu cântă doar melodiile specifice propriei specii. Spre exemplu, lacărul de mlaștină știu atât cântece ale păsărilor europene, cât și pe cele ale păsărilor Africane, din moment ce iarna migrează acolo. El cunoaşte meldoiile a aproximativ 70 de specii de păsări.
Sursa: MNN
Vă invită să consultaţi portofoliul nostru bogat de locuinţe, apartamente, vile cât şi lăcaşe de cult pentru înaripate: