World's biggest free geocaching network
Geopaths - matching lots of geocaches
Full statistics, GPX's, all for free!
Mail notifications about new caches and logs
100% geocaching posibilities for free
Trebuie să fii autentificat pentru a acţiona asupra acestei geocutii.
stats
Show cache statistics
[LALEA10] Stabilopozii din Piteşti - OR021C
Proprietar: miss_shady
Founder: Echipa Laleaua
N 44° 50.612' E 24° 54.144' N 44° 50' 36.72'' E 24° 54' 8.64'' N 44.84353°  E 24.90240° 
Altitudine: m
 Zonă: România > Sud - Muntenia
Tip geocutie: Tradiţională
Mărime: Nespecificat
Stare: Ready for Search
Data ascunderii: 2023-04-30
Data creării: 2020-03-09
Date published: 2023-05-06
Ultima modificare: 2023-05-06
0x găsit
0x negăsită
1 Comentarii
watchers 0 utilizatori care urmăresc această geocutie
0 vizitatori
0 x votat
Apreciată ca: -
Atribute

Geocutia poate fi găsită la orice oră  Atenţie, spini!  Fii discret în timp ce cauţi  Ai nevoie de creion/pix/ceva de scris 

Citeşte articolul despre atributele Opencaching.
Descriere RO

Stabilopodul, blocul de beton în formă de stea, este o invenţie românească, proiectată de strălucitul inginer bucureștean Mircea Ulubeanu.

Născut din necesitatea extinderii în perioada anilor 1960 a portului Constanţa şi din analiza mai multor sisteme de protecţie similare din alte ţări, inclusiv invenţia franceză "tetrapodul", dar şi pentru a rezista furtunilor Mării Negre, semnificativ diferite de cele de pe coasta Mediteranei franceze, între a cumpăra patentul francez şi un produs românesc, s-a ales cea de-a doua variantă. Au fost necesare şi multe experimente de laborator, făcute cu ajutorul inginerul Mircea Lateş. În laborator au simulat efectul valurilor asupra blocurilor de beton (anterior fuseseră folosite blocuri de beton paralelipipedice sau cubice) şi s-a experimentat cu diferite terminaţii: rotunde, pătrate, triunghiulare.

Invenția a fost brevetată  în 1965 în România la OSIM (brevetul de invenție nr. 56.171) sub denumirea „bloc din beton pentru apărarea construcțiilor expuse valurilor”, apoi în Anglia, Germania, Franţa, India, Italia, Japonia.

Stabilopodul este o structură de beton cu formă tetraedrică (tetrapod echifacial), cu terminaţii triunghiulare care ajută la interconectarea acestora pentru stabilitatea digurilor, în acelaşi timp lăsând destul spaţiu în care valurile să se spargă, pierzându-şi puterea.

O mare parte din stabilopozii de pe litoralul Mării Negre, cel puţin până în 1990, au fost construiţi de Armata Română, mai exact de tineri soldaţii folosiţi ca mână de lucru fără salariu şi în condiţii foarte de periculoase.


Deşi sunt destinaţi contrucţiilor hidrotehnice maritime (ex: diguri), iată că am găsit nişte stabilipozi şi în Piteşti.

Însemnări în jurnal: găsit 0x negăsită 0x Comentariu 1x Toate însemnările