World's biggest free geocaching network
Geopaths - matching lots of geocaches
Full statistics, GPX's, all for free!
Mail notifications about new caches and logs
100% geocaching posibilities for free
Trebuie să fii autentificat pentru a acţiona asupra acestei geocutii.
stats
Show cache statistics
[LALEA5] Schitul Trivale - OR01A4
Schitul (mănăstirea) Trivale este un loc plăcut şi liniştit.
Proprietar: andrixnet
N 44° 51.167' E 24° 50.997' N 44° 51' 10.02'' E 24° 50' 59.82'' N 44.85278°  E 24.84995° 
Altitudine: 314 m
 Zonă: România > Sud - Muntenia
Tip geocutie: Tradiţională
Mărime: Normală
Stare: Arhivată
Data ascunderii: 2009-04-28
Data creării: 2017-03-23
Date published: 2017-03-23
Ultima modificare: 2020-03-07
3x găsit
0x negăsită
1 Comentarii
watchers 0 utilizatori care urmăresc această geocutie
606 vizitatori
0 x votat
Apreciată ca: -
Atribute

Hai la căutat împreună cu copiii  Geocutia poate fi găsită la orice oră  Parcare în apropiere  În apropiere există o sursă de apă potabilă  Fii discret în timp ce cauţi  Monument istoric 

Citeşte articolul despre atributele Opencaching.
Descriere RO

Mănăstirea Trivale

Situată în Parcul Trivale din oraşul Piteşti, Mănăstirea Trivale este un lăcaş bisericesc, ce îndeamnă la linişte şi rugăciune pe toţi credincioşii care vin aici.

Izvoarele istorice susţin faptul că Mănăstirea Trivale a fost ctitorită de Trifan şi Stanca Stăncescu în a două jumătate a secolului al XV-lea, cunoscută atunci sub numele de mănăstirea “Stănceştilor”

Legenda spune că aici a fost depus temporar capul lui Mihai Viteazul (1593-1601), înainte ca acesta sã fie dus la Mânãstirea Dealu. Se ştie că Doamna Stanca avea numeroase proprietăţi în jurul Piteştilor, deci ipoteza prezenţei sale aici este plauzibilă. Aici a trăit luminatul monah Ioan Cantacuzino care a copiat în 1682 Viata şi traiul Sf Sale, părintele nostru Nifon, patriarhul Constaninopolului, scrisă de Gavril Protul, document important pentru istoria Ţării Româneşti.

Iniţial aici a existat o biserică din lemn, ce va fi reclădită din piatră în timpul domniei lui Matei Basarab, dar între anii 1670 şi 1673, ajunsă în ruină a fost refăcută din nou din piatră şi cărămidă, de către Varlaam, mitropolitul Ţării Româneşti, după cum arată pisania găsită în 1895, cu ocazia construirii şoselei. Cam în aceeaşi perioada s-au ridicat casele egumeneşti, chiliile, zidurile împrejmuitoare şi clopotniţa.  Întreg ansamblul a fost construit în perioada 1672-1688.

Urcând treptele cioplite în piatră de Albeşti şi trecând apoi pe sub clopotniţă, se ajunge la biserica schitului. Biserica păstrează în interior picturi murale ce au fost realizate in 1731 de Ioasaf Grecu.

Dărâmat de cutremurul din 1827, schitul a fost rezidit de arhimandritul Terotei între anii 1854-1856. Ceea ce se vede astăzi este rezultatul restaurării din 1854-1856, din ctitoria mitropolitului Varlaam păstrându-se numai temeliile şi zidurile până la înălţarea brâului.

În perioada comunistă Mănăstirea Trivale nu a funcţionat, ea fiind redeschisă în anul 1991. În prezent este o obşte de călugări, având hramul "Sfânta Treime".

Locul înconjurător este feeric, iar grădina mănăstirii cuprinde biserica de un alb plin de puritate, o troiţă, clopotniţă şi chiliile inundate de ghirlande de flori.

Mănăstirea Trivale este o oază de linişte în tot tumultul citadin din oraşul aflat chiar la doi paşi, un loc de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi, care vin aici zi de zi, pentru a se ruga şi pentru a-şi desfata privirile şi sufletele cu frumuseţi naturale încărcate de spiriualitate.

Mănăstirea Trivale este binecunoscută şi ca un loc cu har aparte unde se fac exorcizări.

 

Puncte suplimentare
Simbol Tip Coordonate Descriere
Parcare --- Parcare
Început de traseu --- Intrare
Loc interesant --- Izvor Sf. Mina
Pictures
Schitul Trivale
Schitul Trivale - frescă
Schitul Trivale - clopotniţă
Însemnări în jurnal: găsit 3x negăsită 0x Comentariu 1x Toate însemnările