World's biggest free geocaching network
Geopaths - matching lots of geocaches
Full statistics, GPX's, all for free!
Mail notifications about new caches and logs
100% geocaching posibilities for free
Trebuie să fii autentificat pentru a acţiona asupra acestei geocutii.
stats
Show cache statistics
[LALEA5] Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva - OR01A0
Biserica din incinta Universităţii din Piteşti
Proprietar: andrixnet
Founder: Echipa Laleaua
N 44° 50.504' E 24° 53.365' N 44° 50' 30.24'' E 24° 53' 21.90'' N 44.84173°  E 24.88942° 
Altitudine: 296 m
 Zonă: România > Sud - Muntenia
Tip geocutie: Tradiţională
Mărime: Micro
Stare: Arhivată
Data ascunderii: 2017-03-19
Data creării: 2017-03-20
Date published: 2017-03-20
Ultima modificare: 2022-03-28
0x găsit
0x negăsită
1 Comentarii
watchers 0 utilizatori care urmăresc această geocutie
906 vizitatori
0 x votat
Apreciată ca: -
Atribute

Geocutia poate fi găsită la orice oră  Fii discret în timp ce cauţi  Fixată cu magnet 

Citeşte articolul despre atributele Opencaching.
Descriere RO

Biserica ortodoxă „Cuvioasa Parascheva” se află în Pitești, județul Argeș, aflându-se pe strada Doja Gheorghe, numărul 41. Biserica poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1627.

Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva", din Pitești, e o "bătrânică" modernă și cochetă. Când a împlinit 369 de ani, adică în 1996, a decis că e timpul pentru o schimbare. Look-ul îmbătrânit a fost uitat și bisericuța s-a transformat într-un lăcaș de cult de ultimă generație. Ca să-și aducă aminte de tinerețe, și-a păstrat bârnele de lemn. Ca să fie mereu "proaspătă" și "învigorată", s-a "accesorizat" cu aer condiționat, pe care-l "poartă" mereu pe partea dreaptă. Iar pentru un lifting complet - un pic de stil: multe flori, în culori cât mai vii, purtate ca medalioane, la intrare.

În pridvor, am aflat istoria vieții sale, care fiind îndelungată, are și ceva lacune. Hai să vedem ce scria în pridvor și, apoi, ce am descoperit noi:

"Lui Dumnezeu cel în Treime Lăudat: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt s-a rectitorit această biserică, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Muceniță Filofteea, în anul mântuirii 1996, cu îndemnul Prea Sfințitului Episcop Calinic al Argeșului și Muscelului.
Construită în sec XVIII, în Cotmeana-Stolnici, a fost mutată, restaurată și redată cultului, în incinta Facultății de Teologie din Pitești. Restaurarea s-a făcut de Muzeul Județean Argeș, condus de Prof. Dr. Radu Stancu, sub îndrumarea Prof. Iulian Rizea, rector al Universității Pitești fiind Prof. Dr. Gheorghe Barbu, iar decan al Facultății de Teologie Pr. Prof. Dr. Dănuț Manu. Lucrările au fost conduse de Pr. Lect. Gheorghe Gârbea. Slavă Milostivului Dumnezeu în Treime slăvit pentru binele dăruit nouă. ~ AMIN ~ "

Noi am aflat că biserica e chiar mai veche decât se menționa pe inscripția din pridvor (nu sec. XVIII, ci XVII) , iar pe site-ul comunei Stolnici am aflat că lăcașul mutat la Universitatea din Pitești e din satul Fîlfani, biserica de lemn din Cotmeana (cu pictură exterioară) existând încă în satul respectiv. Dar în fața unei asemenea frumuseți, nu mai contează aceste inexactități. Important e că bisericuța duce o viață bună și liniștită, protejată de clădirile unei universități, ca pe vremurile de la începutul învățământului din România, când școlile existau exclusiv în jurul mănăstirilor. 


Facultatea de Teologie Ortodoxă, este o facultate a Universităţii din Piteşti, înfiinţată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, în anul universitar 1991/1992, prin ordinul Ministerului Învăţământului nr. 4894 / 22.03.1991, cu două specializări: Teologie Limba şi Literatura Romană şi Teologie Asistenţă Socială, afiliate ca o secţie la Facultatea de Ştiinţe.

În anul următor, 1992/1993, s-a adăugat specializarea Teologie Litere (Limba şi literatura engleza şi franceză), iar în anul 1993/1994 s-a înfiinţat specializarea Teologie Pastorală.
În 6 ianuarie 1994, Senatul Universităţii Piteşti, luând în discuţie memoriul colectivului didactic care preda la specializările mai sus menţionate – prin care se solicita înfiinţarea Facultăţii de Teologie – a aprobat desprinderea de Facultatea de Ştiinţe şi constituirea unei noi facultăţi care să cuprindă toate specializările teologice.
În 1999 în cadrul specializărilor Teologie Pastorală şi Teologie Asistenţă Socială au fost primiţi studenţi cu deficienţe de auz; în anul 2000 s-a înfiinţat programul de studii postuniversitare de master în domeniul Teologie (master postuniversitar, în conformitate cu vechea Lege a Învăţământului 84/1995), iar în 2005 – studiile de Master Managementul serviciilor sociale şi de sănătate (domeniul Asistenţă Socială). Începând cu anul universitar 2005-2006, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă funcţionează specializarea Pedagogie Muzicală (domeniul Muzică) şi se înfiinţează specializarea de licenţă Artă Sacră (domeniul Teologie).

Din anul 2005, conform noii structuri a învăţământului universitar, pe 3 ani, specializarea Teologie Asistenţă Socială se scindează în Teologie Asistenţă Socială (domeniul Teologie, numită iniţial Teologie Socială) şi Asistenţă Socială (domeniul Asistenţă Socială), specializarea Teologie Limba Română devine Teologie Didactică, iar specializarea Teologie Pastorală rămâne cu aceeaşi denumire, toate aceste specializări derulându-se pe 3 ani, cu excepţia Teologiei Pastorale care rămâne pe 4 ani.

Din anul universitar 2008-2009, în cadrul Facultăţii de Teologie se înfiinţează trei noi programe studii universitare de masterat (ciclul II de licenţă, conform Legii 288/2004) în domeniul Teologie (Sistematică şi practică – cercetări interdisciplinare; Ecumenism; Apologetică şi duhovnicie). Programul de master postuniversitar Teologie Pastorală se desfiinţează, iar cel din domeniul Asistenţă Socială (Managementul serviciilor sociale şi de sănătate) devine master universitar, sau ciclul II de licenţă.

În anul universitar 2009-2010 se înfiinţează un nou program de studii universitare de masterat în domeniul Teologie: Teologie - misiune şi slujire prin limbajul mimico-gestual; în anul universitar 2011-2012: Educaţie muzicală contemporană (domeniul Arte); în anul universitar 2013-2014: Consiliere în Asistenţa Socială (domeniul Sociologie), iar începând cu anul universitar 2015-2016: Consiliere Spirituală (domeniul Teologie).

Se zvonea că Facultatea de Teologie a Universităţii Piteşti se va desfiinţa începând cu anul universitar 2011-2012, conform deciziei din şedinţa din 18 martie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Conducerii Universităţii i s-a solicitat punerea în aplicare a deciziei BOR chiar de către IPS Calinic, prin intermediul unei adrese datată 11 mai 2011 către PC prof. dr. Ion Popescu, decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii din Piteşti, P.C. conf. dr. Vasile Sorescu, şef de catedră, precum şi rectorului Gheorghe Barbu. Măsura a fost impusă în urma controlului desfăşurat în ziua de 27.01.2011 la Facultatea de Teologie „Sfânta Muceniţă Filofteia” de către comisia de evaluare.

Citat din săptămânalul argeşean "Ancheta": „Toata lumea spune faptul că acolo se fac şi desfac anumite lucruri, că Facultatea de Teologie are o conducere mafiotă care şi-a pus rudele pe funcţii, că acolo se cer anumite avantaje, că unele cadre didactice sunt avantajate, iar altele nu, şi tot aşa. Totul a culminat cu nişte semnale de alarmă, dacă le pot numi aşa, ce au fost trase de Patriarhul Daniel, care mi-a cerut personal să fac ordine, pentru că şi la urechile Preafericitului ajunseseră lucruri de toată jena. Şi am cerut verificarea, deşi nu îmi venea să cred urechilor că se poate întampla cu adevărat aşa ceva."

La sfârşit trebuie să menţionez că nu am aflat cu siguranţă soarta Facultăţii de Teologie.

Puncte suplimentare
Simbol Tip Coordonate Descriere
Loc interesant --- Clădirea bisericii, în incinta Universităţii Piteşti
Pictures
Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva
Însemnări în jurnal: găsit 0x negăsită 0x Comentariu 1x Toate însemnările