World's biggest free geocaching network
Geopaths - matching lots of geocaches
Full statistics, GPX's, all for free!
Mail notifications about new caches and logs
100% geocaching posibilities for free
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
[LALEA5] Biserica Sf. Mucenic Pantelimon - OR017E
Biserica spitalului judeţean Argeş
Właściciel: andrixnet
Założyciel: Echipa Laleaua
N 44° 52.264' E 24° 50.742' N 44° 52' 15.84'' E 24° 50' 44.52'' N 44.87107°  E 24.84570° 
Wysokość: 299 m n.p.m.
 Województwo: Rumunia > Sud - Muntenia
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Nano
Status: Zarchiwizowana
Data ukrycia: 2017-02-11
Data utworzenia: 2017-02-27
Data opublikowania: 2017-02-27
Ostatnio zmodyfikowano: 2023-03-20
0x znaleziona
0x nieznaleziona
1 komentarze
watchers 0 obserwatorów
829 odwiedzających
0 x oceniona
Oceniona jako: b.d.
Atrybuty skrzynki

Szybka skrzynka  Przyczepiona magnesem 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis RO

Biserica - este situată în incinta de nord-vest a spitalului Judeţean, în spatele spitalului, cu intrarea principală din partea pieţei Găvana, şi o intrare secundară pe poarta de acces a spitalului. Se află la o distanta de spital de 20m.

Bolnavii din spital, cei care se pot deplasa, pot participa la slujbele zilnice, având condiţiile specifice unui lăcaş de cult - o biserică, nu un hol sau o încăpere din spital (sală de mese), ci un spaţiu liturgic consacrat.

Amplasamentul lăcaşului de cult oferă posibilitate credincioşilor care locuiesc în apropiere să participe activ şi constant la viaţa bisericii din curtea spitalului şi s-o susţină financiar, mai ales acum la început.

Terenul pe care s-a construit biserica a fost în proprietatea Spitalului Judetean Argeş-Piteşti, care în conformitate cu Art. 492, C. civ., instituie un drept de superficie asupra clădirii pentru toată durata existenţei construcţiei.

Proprietarul de drept asupra clădirii este Episcopia Argeşului şi Muscelului, pe numele căreia a fost eliberată "Autorizaţia de construire a bisericii".

Din luna februarie a anului 1997, când a fost numit preotul Gabriel Grecu, a început activitatea misionară la spital, a reuşit să adune credincioşi, care duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare au venit la slujbă. Toţi aceştia sunt enoriaşii bisericii spitalului, care s-au mutat din holul spitalului unde se săvârşeau slujbele, în biserica din incinta spitalului. Ei sunt membrii de fapt ai bisericii Spitalului Judeţean, iar autoritatea instituţiei parohiale îi va recunoaşte şi ca membrii de drept.


Etapa a I-a

Lipsa unui spaţiu adecvat, în spital, unde s-ar fi putut amenaja o capelă, a dus la iniţiativa preotului Grecu Gabriel, preot slujitor la Spitalul Judeţean, de construire a unei bisericuţe-capelă în incinta Spitalului Judeţean Argeş-Piteşti.

Iniţiativa aceasta a debutat în anul 1997 cu acordul Conducerii Spitalului Judeţean Piteşti Dir. Elefterescu Venera şi cu aprobarea şi înalta binecuvântare a Prea Sfinţitului Calinic al Argeşului şi Muscelului, iar finalizarea s-a făcut prin încheierea unei Convenţii civile între părţi, respectiv Spitalul Judeţean şi Episcopia Argeşului.

Anii 1998 - 1999 au fost consacraţi încheierii documentaţiei necesare începerii lucrărilor de construcţie a bisericuţei - capela din incinta spitalului.

Autorizaţia de Construcţie a fost obţinută în data de 15.10.1999 cu Nr.833, pe numele Episcopiei Argeşului şi Muscelului.

S-au apropiat de Biserică, prin slujbele care se ţineau la spital, numeroşi credincioşi, bolnavi internaţi la spital, care după externare au continuat să fregventeze Sfânta Liturghie săvârşită în Holul Mare al Spitalului Judeţean Piteşti, constituindu-se o mică comunitate prezentă în fiecare duminică la slujbă, lucru remarcat şi semnalat chiar în presa locală.

Bunul Dumnezeu a deschis inimile oamenilor şi mai ales a personalului medico-sanitar al Spitalului Judeţean-Piteşti, care din puţinul lor au făcut donaţii, fără de care nu s-ar fi putut porni lucrările de construire a bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon (27 iulie).

În data de 14 mai 2000 a avut loc, cu participarea Prea Sfinţitului Episcop Calinic şi a conducerii Spitalului Judeţean Piteşti prin doamna Dir. Dr. Marilena Miulescu, SFINŢIREA PIETREI DE TEMELIE A BISERICII-CAPELĂ A SPITALULUI.

În perioada 9 -19 mai 2000 a avut loc amenajarea terenului şi organizarea activităţii de construire, 9-14 mai. (măsurători şi trasare, pregătirea materialelor necesare sfinţirii pietrei de temelie).

În data de 18 mai au început lucrările de construire sub coordonarea d-lui Ing. Filionescu Cosmin, Duminica Gheorghe, Vutan Ion şi Pr. Grecu Gabriel, când S-A TURNAT FUNDAŢIA BISERICUŢEI, cu aportul substanţial adus de S.C.Hidro Arges S.R.L., Dir. Florin Stoicescu şi S.C.Selca S.A. care a sponsorizat cu fier-beton structura de rezistenţă a lucrării.

Din luna septembrie a anului 2000 a fost numit cel de-al doilea preot slujitor la spital în persoana P.C.Pr. Vutan Ciprian-Constantin.

Noua conducere a Spitalului Judeţean (2001) - reprezentată de domnul Dir. Constantin Paun, doamna Dir. Venera Elefterescu, domnul Dir ec. Ion Pirvu şi Domnisoara Gabriela Burcea - cont. sef., a arătat de la început o dorinţă de implicare efectivă în lucrările de construcţie ale bisericii, aprobând şi încurajând în consiliul de administraţie iniţiativa de strângere de fonduri din contribuţia personalului medico-sanitar al spitalului începând cu luna martie a anului 2001 şi contactând o serie de sponsori pentru ajutor financiar sau material.

Lucrările au fost reluate în primăvara anului 2001 sub coordonarea preotului Gabriel Grecu, când cu donaţiile făcute de bunii creştini şi personalul medico-sanitar al Spitalului Judeţean Piteşti au fost achiziţionate materialele de construcţie necesare continuării lucrărilor.

Astfel, în perioada 23 aprilie - 16 iunie 2001, s-au executat LUCRĂRI DE ZIDĂRIE PÂNA LA COTA PRIMEI CENTURI, adică deasupra ferestrelor, pe toată suprafaţa bisericii.Aceste lucrari au fost executate în regie proprie de o echipa de muncitori - zidari - conduşi de Gheorghe Duminica - maistru zidar.

Etapa a II-a

Începând cu data de 12 iulie 2001 coordonarea lucrărilor de construcţie a fost încredinţată de Prea Sfinţitul Episcop Calinic domnului Ion Vutan şi Pr. Vutan Ciprian-Constantin. Manopera pentru lucrare a fost achitată de Episcopia Argeşului şi Muscelului.

În perioada 12 iulie - 18 decembrie

  • s-au făcut săpăturile pentru EXTINDEREA PRIDVORULUI şi s-a turnat fundaţia pentru acesta;
  • s-a continuat zidăria de la nivelul primei etape şi S-A TURNAT PRIMA CENTURĂ ŞI STÂLPII de susţinere;
  • s-au confecţionat schela exterioară şi cofragul pentru boltă;
  • s-au montat cei patru stâlpi pentru susţinerea şi rezistenţa turlei şi s-a început zidăria la bolţi;
  • s-a început zidăria la turlă şi s-a turnat a doua centură, precum şi centura la turlă şi armătura pentru octogonul turlei;
  • s-a executat ACOPERIŞUL CONSTRUCŢIEI ŞI S-A BĂTUT TABLA ZINCATĂ (0,4 mm) pe o parte din suprafaţa laterală de miază-noapte a bisericii;

Etapa a III-a

Pictura interioară - a fost efectuată de Pictorul Constantin Ciubuc din Curtea de Argeş.

  • catapeteasma şi stranile;
  • clopotniţa - pictura exterioară.
Obrazki/zdjęcia
Biserica Sf. Mucenic Pantelimon
Wpisy do logu: znaleziona 0x nieznaleziona 0x komentarz 1x Wszystkie wpisy