World's biggest free geocaching network
Geopaths - matching lots of geocaches
Full statistics, GPX's, all for free!
Mail notifications about new caches and logs
100% geocaching posibilities for free
Trebuie să fii autentificat pentru a acţiona asupra acestei geocutii.
stats
This cache does not have any statistics yet
Gyanta / Ginta Memorial - OR009A
Proprietar: andrixnet
N 46° 45.184' E 22° 04.638' N 46° 45' 11.04'' E 22° 04' 38.28'' N 46.75307°  E 22.07730° 
Altitudine: 127 m
 Zonă: România > Nord-Vest
Tip geocutie: Tradiţională
Mărime: Normală
Stare: Ready for Search
Data ascunderii: 2009-07-31
Data creării: 2014-06-06
Date published: 2014-06-06
Ultima modificare: 2017-03-20
0x găsit
0x negăsită
0 Comentarii
watchers 0 utilizatori care urmăresc această geocutie
898 vizitatori
0 x votat
Apreciată ca: -
Atribute

Geocutia poate fi găsită la orice oră 

Citeşte articolul despre atributele Opencaching.
Descriere EN RO

În valea inferioara a Crisului Negru, pe malul drept al râului, asezata pe o înaltime, se afla Ginta sau, cum i se spunea cândva, de mult, Egyházas Gyanta, Nömös Gyanta, Magyar Vég Gyanta.

Numele satului figura în Registrul judiciar al orasului Oradea din 1213-1217, împreuna cu al multor asezari din împrejurimi. Deci asezarea trebuie sa fi fost mult mai veche. Ca si Jánosd, Szigeti, Solymos, Székelytelek, Görbed - mentionate si ele în registru - Ginta a supravietuit si ea navalirii tatarilor, stapânirii turcesti, celor doua razboaie mondiale. Locuitorii ei sunt oameni harnici, descurcareti.

O duminica din zilele noastre de la Ginta abia daca se deosebeste de cea de acum o jumatate de veac. Si atunci se auzea din biserica cântul credinciosilor reformati. Poate ca si atunci, în vremuri de razboi, s-au rostit aceste cuvinte, pline si azi de înteles:
"Atunci Isus le-a spus: Nu va temeti ! Duceti-va si spuneti fratilor Mei sa mearga în Galileea, caci acolo ma vor vedea. Atunci Isus le-a spus: Nu va temeti..."

Preotul Boros Ferenc slujea în sat din 1933. Era iubitor de literatura, scria el însusi. Nuvelele, versurile sale au fost publicate în Havi Szemle (Revista lunara). În timpul razboiului a redactat o revista satirica scrisa de mâna, s-a straduit sa ridice moralul credinciosilor si al evreilor mutati în sat în domiciliu obligatoriu.

Nu departe de biserica, de la geamurile casei parohiale, se auzeau adesea sunetele pianului. Pe lânga Rapsodii de Liszt, sotia pastorului cânta cu placere si cunoscute melodii din albumele de Craciun.

În 1940, granita cu Ungaria a fost trasata la câtiva km de Ginta, satul ramânând sub administratie româneasca. Devastarile celui de-al doilea razboi mondial au ocolit aceasta portiune a Crisului Negru, dar, în toamna anului 1944, locuitorii Gintei au trait o zi tragica. În baza relatarilor martorilor oculari, preotul satului a consemnat cu obiectivitate cele întâmplate.

 

Proces-verbal
întocmit în prezbiteriul din Ginta,
la data de 29 decembrie 1944.

Dictatul de la Viena de la 1 septembrie 1940 a anexat Ungariei partea de nord a Ardealului, apoi, la 22 iunie 1941, s-a declansat razboiul împotriva Uniunii Sovietice, la care a participat si România. Aceste doua evenimente au dus la un exod de mari proportii al credinciosilor nostri. Pe de o parte, pentru conditii mai bune de viata, pe de alta parte, pentru a scapa de serviciul militar si de lagarele de munca, aproximativ o treime din credinciosii nostri au plecat pe teritoriul de atunci al Ungariei.

La 23 august 1944 România încheie armistitiul. Peste câteva zile, pastorul este ridicat si dus la Halmagel, de unde se poate întoarce acasa abia la 27 septembrie si unde a fost dus pe jos împreuna cu 6 alti preoti, învatatori si laici din Ginta si alti 84 din judetul Bihor supusi unui tratament inuman.

Între timp, la 14 septembrie, trupele de honvezi maghiari înainteaza, în urmarirea trupelor românesti, iar în ziua aceea au ajuns la Ginta. Timp de 10 zile, comuna a fost sub ocupatia trupelor maghiare. Aceste trupe, ajungând în comuna Lunca de lânga Vascau s-au aflat fata în fata cu trupele sovietice si au fost nevoite sa se retraga.

În ziua de duminica, 24 septembrie, ariergarda trupelor de honvezi, numarând în jur de 100 de militari, s-a amplasat pe ulitele comunei si, timp de câteva ore, a rezistat diviziei a 3-a românesti de vânatori de munte care o urmarea pas cu pas. La ora 4 dupa-amiaza, honvezii s-au retras, iar armata româna care a patruns în comuna s-a razbunat pe populatia pasnica.

Au fost ucisi 41 de persoane, în mare parte enoriasi ai bisericii noastre, au fost batuti oameni si violate femei, s-a dat foc gradinilor, s-au comis jafuri si distrugeri. Soldatii, împreuna cu locuitorii români din satele din jur, au luat bunurile, carutele si animalele satenilor.

În ziua aceea s-a dat foc casei parohiale a bisericii reformate construita în 1800, care a servit drept locuinta pentru pastorii nostri timp de 144 de ani. Din casa parohiala au ramas doar zidurile în ruina. O data cu ea au pierit toate bunurile familiei preotului.

Au fost nimicite arhivele si biblioteca parohiei, precum si toate obiectele de cult, cu exceptia unui singur taler de împartasanie.

 

DUMINICA NEAGRA [Film documentar]
Regizor Boros Zoltán.
Fragment din textul filmului

Crisul Negru

Jale duce la vale

Unde-nspumate

Mi-asterne lini pe suflet

Salcii pe maluri

Ascund taina din valuri

Caci sub oglinda apei

Linii tainice,

Furtuni, adieri

Uragane si nouri

În unde scriu tâlcul

Legii din adâncuri

Ce pentru om e mister si spaima

Rana deschisa,

Al vremurilor sânge

Pe apa-i ce curge... (Poezie de Boros Ferenc)

Puncte suplimentare
Simbol Tip Coordonate Descriere
Loc interesant N 46° 45.190'
E 22° 05.192'
Biserica Reformata

[RO] Biserica a fost construita dupa modelul catedralei din Debrecin, amploarea ei reflectand prosperitatea satului in acea vreme
[EN] The church was build after the Debrecen cathedral, it's size shows the prosperity of the village at that time
Loc interesant N 46° 45.052'
E 22° 04.994'
Barajul

[RO] Barajul din beton, vechi de peste 100 de ani, a fost construit pentru a dirija apa Crisului Negru catre moara.
[EN] Build of concrete over 100 years ago, this dam on the Crisul Negru river brought the water needed for village mill.
Indiciu

fpbeohen va fnypvr

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z
Decodează
Pictures
Biserica din Ginta
Monument funerar
Masinarii din moara
Însemnări în jurnal: găsit 0x negăsită 0x Comentariu 0x