Banner
Trebuie să fii autentificat pentru a acţiona asupra acestei geocutii.
Virtuală
difficulty terrain
stats
This cache does not have statistics yet
Letea Sand Dunes - OR0172
Proprietar: drei_kloetze
compass N 45° 21.388' E 29° 32.525' N 45° 21' 23.28'' E 29° 32' 31.50'' N 45.35647°  E 29.54208°  (WGS84)
altitude Altitudine: 0 m
location Zonă: România > Sud-Est
type Tip geocutie: Virtuală
size Mărime: Fără cutie
status Stare: Gata să fie găsită
hidden Data ascunderii: 2013-05-01
creation-date Data creării: 2016-05-29
last-mod Ultima modificare: 2016-11-02
găsit 0x găsit
negăsită 0x negăsită
Comentariu 0 Comentarii
watchers 0 utilizatori care urmăresc această geocutie
visits 395 vizitatori
votes 0 x votat
score Apreciată ca: -
attributes Atribute

5km sau mai mult de parcurs pe jos, dus-întors.  Geocutie ascunsă în mijlocul naturii  Accesibilă doar mergând pe jos  Ai nevoie de o barcă  Rezolvarea se poate găsi numai vizitând locul 

Citeşte articolul despre atributele Opencaching. link
description Descriere EN RO

DescriptionPanoramic view of the Letea sand dunes.
[RO]Dunele de nisip sunt strict protejate, vă rugăm să nu continuați dincolo de coordonatele de mai sus și să nu părăsiți cărările în pădure !
Acest cache Pământ vă duce la zona de dune de pe grindul Letea. Acestea sunt - împreună cu cele de la Caraorman, mai la sud - zonele cele mai mari cu dune din Delta Dunării. Letea este cea mai mare, dar mai tînără (geologic) dintre cele două zone, cu o lungime de 20 km și o lățime maximă de 15 km.
Aceste dune au început să se dezvolte în Holocen, adică acum 5000 - 2500 de ani. Fiind unele dintre zonele cele mai neatinse din Europa atît Letea cît și Caraorman sunt strict protejate. Conform unor cercetări recente [ 1 ], dunele de pe Letea s-au format în mai multe episoade. Ele au fost inițial situat mai aproape de mare, formîndu-se în urmă cu circa 2500 de ani, prin schimb de sedimente cu plajele. Mai târziu, cînd plaja a avansat către mare datorită creșterii Deltei Dunării, sedimentele prezente au fost remodelate. Cele mai recente episoade de activitate au avut loc cu 240 - 70 ani în urmă.

Aceasta zona găzduiește, de asemenea, Pădurea Letea, care este cea mai veche rezervatie naturală din România, înființată în 1938. Aceasta a fost nucleul Rezervației Biosferei Delta Dunării, care astăzi este inclusă în Patrimoniului Mondial. Pădurea crește în dungi destul de înguste din văiugile dintre dune, fiind cea mai nordică pădure de tip subtropical din Europa.

La coordonatele de mai sus vă aflați la marginea câmpului dune. Investigați zona de contact dintre pădure și dune pentru de a găsi răspunsuri la întrebările de mai jos. Trimiteți răspunsurile la adresa de e-mail în profilul nostru.

1) Se observă că dunele nu sunt staționare. Identifică direcția lor de deplasare; cum ai aflat?
2) Ce forță crezi că se află la baza dinamicii câmpului de dune?
3) Această zonă vă oferă, de asemenea, informații cu privire la viteza de deplasare. Aproximează ordinul de mărime al vitezei, de exemplu,: câțiva metri pe saptamana / an / decadă / secol / Millenium; și explică cum ai ajuns la această concluzie.
4) (opțional) Încărcați o imagine a voastră și / sau a GPS-ul vostru cu jurnalul vostru, luată în zona Letea.

Dunele de nisip sunt strict protejate, vă rugăm să nu continuați dincolo de coordonatele de mai sus și să nu părăsiți cărările în pădure !

Vă puteți conecta memoria cache de îndată ce ați trimis răspunsurile, nu este nevoie să așteptați pentru o permisiune în jurnal. Dacă există probleme cu răspunsurile dumneavoastră, vom lua legătura...

Acest CE este evaluat T5, deoarece deoarece cei mai mulți cachers vor face o excursie de mai multe zile pentru a ajunge acolo, o barcă este necesară și transport local (sau o drumeție foarte lungă). Nu implică cățărare.Sources:
[1] L. Preoteasa et al., Revista de Geomorfologie 11 (2009) 91
[2] Wikipedia - Letea Forest (RO, EN, DE)
[3] Homepage of the Danube Delta Biosphere Reserve
Photos: own work; flags: public domain

waypoints Puncte suplimentare
Simbol Tip Coordonate Descriere
waypoint-icon Loc virtual N 45° 21.383'
E 29° 32.733'
Trailhead
Însemnări în jurnal: găsit 0x negăsită 0x Comentariu 0x